Surdeg har för mig två betydelser. En gammal surdeg är en konflikt eller ett olöst problem som någon har. Att lyssna på det är inget glädjeämne i vardagen. En positiv surdeg möter jag på lördagar. Då kommer en surdegsgrund ut ur kylskåpet. Långsamt vaknar vi båda medan jag äter frukost. Efter en uppfräschning blir surdegen kvar i en bunke på köksbänken. Jag snyggar till mig och åker till Stadsmissionens second hand i Gottsunda. En liten insats för att bidra till ett bättre liv för dem som dragit en nitlott i livet.

Det finns så många gamla surdegar av hat, våld och och otrevliga ord även i Sverige. Människor får höra att de har fel religion eller trosuppfattning. Att valet av partner utanför den gamla normen kärnfamilj är en synd eller äckligt. Föräldrar kan ingen välja men ändå kan personens släktrötter skapa problem. Livet kan ge käftsmällar urskillningslöst men bara vissa får skylla sig själva. Detta känns så meningslöst att lyssna på. Vi borde glädjas åt att vi lever i fred. Det är en stor fördel även om vi har våldsdåd. Vi har även en möjlighet att ge allt elände en motvikt genom kärlek, respekt och omtanke. Helt kostnadsfritt och utan risk för repressalier för vi lever i ett fritt land. Det måste vara bättre att stärka det positiva än bidra till det motsatta. Vi får det samhälle vi förtjänar genom våra handlingar. På gott och ont.

Efter volontärarbetet är den positiva surdegen klar för nästa steg. På kvällen tas det sista steget innan den får vila i kylen över natten. Så vaknar vi till en ny dag. Vid lunch doftar det nygräddade surdegsbrödet fantastiskt gott. Ja, att bygga vidare på det goda i livet har stora fördelar.

Ett surdegsbröd som snart ska in i ugnen.

Lämna ett svar

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse som användare samt för att säkerställa webbplatsens funktioner och tjänster. 

Upptäck mer från Anitas balkong

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa