Svenskarna behöver förbereda sig för krig medan danskarna väntar på sin kung. Två nordeuropeiska kungadömen men där slutar liknelserna.

Det svenska folket är fredsskadat och försvarsviljan varierar med härkomst. I alla fall om man lyssnar på politikerna. Svenskarna ska förbereda sig för en väpnad konflikt och börja med sin egen krisberedskap. Diskussionerna efter budskapet spänner över hela registret. Nonchalans eller rädsla till ett politikerförakt. Några påtalar att krisberedskap har vi redan men av en helt annan anledning – klimathotet. Andra säger att politikerna inte har tagit sitt ansvar. Prata kan de men har inte säkrat vital infrastruktur ens i fredstid.

Den som blir less på den svenska debatten kan slå på teven eller dra till Danmark. Trots alla terrorhot vi i västvärlden lever med så väntar många vid slottet. De vill se sin unge kung vinka från balkongen.

Chackpjäs

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse som användare samt för att säkerställa webbplatsens funktioner och tjänster. 

Upptäck mer från Anitas balkong

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa