Tänk dig att någon beslutar vad du ska göra och det är något som du absolut inte vill. Hela din kropp och alla dina sinnen är i uppror av motvilja. Men hur mycket du än protesterar kommer du att få ge upp. Alla alternativa lösningar förkastas och du hotas med straff.

Det är inte en irriterad förälder, lärare eller granne som begär att du ska göra något vidrigt. Kravet handlar inte om att du ska tömma en solkig överfull latrintunna. Straffet är inte utegångsförbud och en beslagtagen mobil.

I århundraden har vissa makthavare påtvingat andra sina åsikter och vägval. Det har lett till en människosyn där de har trakasserat urfolk, hämtat slavar, påtvingat folk nya språk och religioner. De har krigat till sig områden med naturrikedomar. De har krossat motståndare och oskyldiga. Vi har lärt oss att de alltid kan hitta på någon orsak för att öka sin makt och framförallt sin egen rikedom.

För alla dessa både döda och nu levande makthavare finns en plats reserverad i latrintunnan. Det är där deras människosyn och beteende hör hemma.

En överfull trasig latrintunna.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse som användare samt för att säkerställa webbplatsens funktioner och tjänster. 

Upptäck mer från Anitas balkong

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa