Krig och terror har satt Ukraina i brand. Klimatkrisen värmer samtidigt Europa till kritiska nivåer. Torra flodbäddar, låga grundvattennivåer och bränder rapporteras dagligen. Kriget och värmen dödar varje dag. Ukraina är en lokal katastrof med globala effekter. Klimatkrisen är en global utmaning men varje lokal handling har effekt. En krigsherre tar av andra på samma sätt som en persons överkonsumtion drabbar andra. Allt hänger samman på alla nivåer både i fred och konflikt.

Vårt välstånd är inte rättvist fördelat. Vissa svälter till döds medan andra äter sig till sjukdom och död. Några få äger extremt mycket, stora grupper har få ägodelar och så alla vi andra som finns däremellan. Vi vet detta, vi har vetat det länge. Makthavarna behöver inte heller några nya utredningar. Funderar över hur många av oss som vill förändra våra liv för att rädda andras. Skapa bättre villkor för någon man inte känner eller för alla som ännu inte är födda. Klimatkrisens utveckling ger oss ett ordlöst svar.

Det brinner i en skog.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse som användare samt för att säkerställa webbplatsens funktioner och tjänster. 

Upptäck mer från Anitas balkong

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa