I nästan 50 år har aborträtten funnits i USA. Nu har deras högsta domstol beslutat att det är en politisk fråga. Det grundlagsskydd kvinnor haft tas därmed bort. Varje delstat har nu makten över aborträtten. Med de diskussioner som förs i vissa delstater kan kvinnor förlora makten över sin kropp och livssituation. Detta oavsett om befruktning skett genom kärlek, våldtäkt eller är oplanerad.

Samtidigt har samma domstol i USA röstat ned en vapenlag i New York. Lagen innebar att man måste påvisa ett särskilt behov av vapen för att få licens att bära det i offentlig miljö. Men högsta domstolen har nu fastställt alla amerikaners rätt att bära vapen och då även offentligt. Delstater med mer restriktiva vapenlagar kan behöva anpassa sig.

Makthavare beslutar om oföddas liv men även rätten att bära dödliga vapen.

En gravid kvinna håller händerna på magen.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse som användare samt för att säkerställa webbplatsens funktioner och tjänster. 

Upptäck mer från Anitas balkong

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa