Ukraina är utsatta för ett militärt väpnat anfall av en grannation. Det är därmed ett krig oavsett vad motståndaren kallar det. En hjälte är en person som beundras efter en mycket modig eller av­görande in­sats. En krigshjälte agerar därmed beundransvärt i krig.

Man kan fundera på vad personen ska ha åstadkommit för att uppnå hjältestatus. Jeanne d’Arc bondflickan som stred som riddare och ledde arméer. Napoleon som på tre år tog makt över stora delar av Europa. Båda nådde stora framgångar. Den ena slutade på bål och den andre i exil. Kanske sågs de som krigshjältar under sin storhetstid.

Den största krigshjälten för mig föddes 1828 i Schweiz. Han var affärsman och skulle idag ha kallats för social aktivist. De framgångar han uppnådde gav Nobels fredspris men han dog på ett fattighus.

I Ukraina finns en krigshjälte som agerat i hans anda. Hon heter Julia ”Taira” Pajevska och bar en kroppskamera under två veckor som sjukvårdare i Mariupol. Filmen visar hur de tar hand om skadade ukrainare men även ryska soldater. Att motståndare i kriget fick vård uppskattades inte av alla. Taira förklarade då att de var krigsfångar och hon därför inte hade något val. Ett resonemang grundat i humanitära värderingar där alla människor har lika värde. Vård ges till den som behöver det mest oavsett om det är vän eller fiende. Den 16 mars tillfångatogs denna kvinna men hon är idag frigiven och åter i Ukraina. Kanske bidrog hennes agerande till frigivandet.

Sönderskjutet flerfamiljshus.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse som användare samt för att säkerställa webbplatsens funktioner och tjänster. 

Upptäck mer från Anitas balkong

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa