Även i väpnade konflikter ska medmänsklighet råda. Angriparen ska i största möjliga mån undvika att skada civila eller utsätta dem för onödigt lidande. Även en tillfångatagen fiendesoldat ska bemötas humant. Vi ska alltid erbjuda medmänsklighet och respekt för liv och hälsa oavsett vem vi möter. Det är så lätt att strida för dessa principer när man själv är långt från konfliktzonen. Men kampen är viktig för tidigt har vi sett angrepp på bostäder, byggnader för sjukvård och även ambulanser. Även om det berott på en total oförmåga att sikta rätt så strider det mot den humanitära rätten, även kallad krigets lagar. De ska ge skydd åt personer som aldrig deltagit eller inte längre deltar i strider. Det innebär att skyddet omfattar civila, sårade, sjuka, krigsfångar, frihetsberövade, skeppsbrutna samt sjukvårds- och själavårdande personal. Att födande kvinnor, barn, orkeslösa gamlingar och sjukhus angrips kan vi aldrig tolerera. Vi kan heller aldrig tolerera att hela städer blir utan vatten, mat, värme, el och att människorna som försöker fly beskjuts. Så ska ingen behandlas, inte ens värsta ovänner eller fiender. Givetvis sitter härföraren bakom dessa angrepp i trygghet långt från krigszonen. Men allt man ger kommer förr eller senare i retur även för makthavare som sprider onda handlingar.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse som användare samt för att säkerställa webbplatsens funktioner och tjänster. 

Upptäck mer från Anitas balkong

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa