De nya ord vi lärt oss under pandemin är oftast kreativa omskrivningar av något negativt. Av restriktioner påtvingad semester i närområdet blev snabbt hemester. Själv har jag döpt om alla regler i tillvaron till coronadiktatur. Men denna gång kanske vi får se en omikronfrihet. Den härskande smittan kallas omikron och sprids så snabbt att den övertrumfar i princip alla restriktioner. Det märkliga är att det kan vara vår väg till frihet. En smitta som är ostoppbar med relativt låg dödlighet är en säsongsinfluensa. De har vi accepterat sedan många år. Enda påbud har varit att äldre äldre och riskgrupper bör vaccinera sig. Kanske omikron ger oss vardagen åter, den vardag vi förlorade våren 2020. Hoppet är det sista som dör. Jag hoppas.

Frihet
Frihet är självklar
nästan osynlig
när den finns
frihet är ett krav
när den inskränks
coronadiktaturen
är motiverad
i ett akut skede
men inte i dag.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse som användare samt för att säkerställa webbplatsens funktioner och tjänster. 

Upptäck mer från Anitas balkong

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa