Nu kommer analyserna av makthavarnas hantering av pandemin. Det som varit är historia och kan inte påverkas. Frågan är om alla makthavare kommer att ta lärdom. Vårdens utmaningar har funnits årtionde efter årtionde. Det mesta som sjukvårdens personal påpekat har bara gömts under plåster. Symtomen har behandlats men inte sjukdomen i organisationen och bemanningen av vården. Numera kostar symtomen miljarder som går till bemanningsbolag och administration av problemens konsekvenser. Fast egentligen borde det varit tvärtom sedan länge. Att inte fler dött i pandemin kan enbart tillskrivas personalens lojalitet bortom deras eget förnuft. Facit på den hjälteinsatsen kommer nu som vågor av uppsägningar. Detta samtidigt som vårdköerna har vuxit. Trots det verkar ett flertal makthavare inte inse allvaret. Deras agerande börjar likna nyårsberättelsen med Grevinnan och betjänten. En fantasivärld där man snubblar fram och fortsätter att göra precis som förr. Makthavare med mottot ”the same procedure as every year” har förverkat sin rätt att ha inflytande över svensk vård och omsorg.

Flugor
De pratar och pratar
alla fel kan förklaras
ord som döda flugor
rinner ur munnarna
droppar på kläderna
de ser inte svärtan
men det gör andra.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse som användare samt för att säkerställa webbplatsens funktioner och tjänster. 

Upptäck mer från Anitas balkong

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa