Varje år före pandemin har människor avlidit med säsongsinfluensa som en bidragande orsak. Influensa har också orsakat pandemier tidigare. Dit räknas spanska sjukan 1918 och svininfluensan 2009. En säsongsinfluensa kan man vaccinera sig mot för ökat skydd. Äldre och riskgrupper har länge prioriterats för att få ökat skydd mot pandemin genom vaccin. Nivån av vaccinerade i den vuxna befolkningen stiger kraftigt varje vecka. Varje våg av smittökning bör därför ställas i relation till negativa effekter av säsongsinfluensa. Frågan är därför när Covid-19 övergår till att motsvara en säsongsinfluensa. En smitta som man håller i schack med vaccin och inte med pandemirestriktioner.

Afghanistan
Vi står vid sidan
i trygghet hemma
ser desperata
flyende människor
leva skyddslösa
mitt i en krigszon
där våldet styr
hänsynslöst.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse som användare samt för att säkerställa webbplatsens funktioner och tjänster. 

Upptäck mer från Anitas balkong

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa