Så närmar vi oss påsken. Fastetid enligt olika sedvänjor och trosinriktningar. Men beroende på livsåskådning fastar mina vänner på olika sätt och inte alltid i samma period. Vissa fastar inte alls men beskriver hur de äldre gjorde. Några exempel. Den kristna familjen minskar mängden mat och avstår från kött. Den ortodoxa avstår från animaliska produkter. Den katolska äter ett huvudmål och något mycket lätt/litet morgon och kväll. Den ortodoxa familjen fastar dygnet ljusa tid och samma gör mina muslimska vänner som firar Ramadan. En judisk familj fastar två dagar i veckan. Detta är familjära mönster som bottnar i deras bakgrund och uppväxt. Inget som går att generalisera från. Det intressanta är att jag ser en koppling mot nutida mat- och hälsotrender. 1) Mindre portioner rekommenderas alla överviktiga. 2) Vegetarian. 3) Vegan. 4) Fasta med ätfönster 8-12 timmar. 5) Fastemetoden 5:2.

Min påsk är en tid för umgänge, god mat och dryck. Årets påsk är det sociala livet begränsat. Fastan uteblir i år som alla tidigare år. Men jag lever i vardagen med livsglädje, mindre portioner, ätfönster och nästan inget kött. Tydligen är jag en mix av sedvänjor och trender.

Själen blöder
Livet utmanar
vantrivseln gror
du fokuserar
på matvanor
förtränger
dina känslor
själen blöder
under tystnad.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse som användare samt för att säkerställa webbplatsens funktioner och tjänster. 

Upptäck mer från Anitas balkong

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa