November är en mörk månad även utan en pandemi. December samlade på gråväder men juleljus lyste upp. Sista dagarna har vita flingor gett en snöljus mark. Idag steg den efterlängtade solen upp på en klarblå himmel. Solljuset smeker nu ansiktet och smyger in i sinnet. Äntligen går vi mot ljusare tider!

Det finns forskning [1] som visar på dagsljusets betydelse för hälsan. Denna vinter krävs ingen forskning för att tro på det. Däremot kan man undra varför denna kunskap inte används vid stadsplanering. I vissa kvarter gör förtätningen att dagsljus är en bristvara på flera marknära våningar. Spikraka gator och mörklagda fönster har sin största fördel i ett betydligt varmare och soligare klimat. Där ger de svalka genom vind och skugga. Här är vinterblåsten hård och dagarna korta så den strategin mår vi bäst utan, detta oavsett årstid.

Ljus i mörkret
Stiger upp och väntar
på att moder Jord ska vakna
ta av sig täcket så att det ljusnar ute
men hon vilar och tryggt
för utan det mörka
kan vi inte se det ljusa
allt vi kan glädjas åt
vill hon påminna oss om
i gryningstid.

  1. Ljus och hälsa – En kunskapssammanställning med fokus på dagsljusets betydelse i inomhusmiljön. Folkhälsomyndigheten, 2017.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse som användare samt för att säkerställa webbplatsens funktioner och tjänster. 

Upptäck mer från Anitas balkong

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa